Heb je dat ook dat je op reis net wat opener en scherper in het leven staat?

Ik heb dat zeker. 

Die scherpte is er thuis in de dagelijkse gang van zaken ook wel, maar op een lager pitje zeg maar. In het buitenland stap je een nieuwe omgeving binnen en zie je andere mensen met andere gebruiken dan je gewend bent. Mijn zintuigen zijn daardoor in het buitenland scherper, ik ervaar minder druk en leef meer in het hier en nu. 

Uit je gewoontepatroon breken

Het is overduidelijk dat de markt op het ontsnappen uit die dagelijkse sleur inspeelt. Retraites in het buitenland, reisjes naar een Grieks eiland om je ambities scherp te stellen of yogareizen naar Ibiza. Daar heb je zeker wat aan, maar het is ook een stukje marketing. Aan je persoonlijke ontwikkeling werken op reis, dat kun je steeds gemakkelijker ook zonder deel te nemen aan een groepsreis. Door weg van huis uit de dagelijkse routine te stappen en jezelf bepaalde opdrachten mee te geven kan dit prima. In het buitenland krijg je vanzelf al een boost mee om die opdrachten anders in te vullen dan je thuis of op het werk zou doen. 

Steeds meer pioniers

Er zijn steeds meer voorbeelden te vinden van mensen die als reizende nomaden hun geld weten te verdienen. Tim Ferris van The 4 Hour Workweek en Chris Guillebeau van The Art of Non-Conformity zijn voorbeelden van de mensen die hier hun levenswerk van hebben gemaakt. De ideale baan lijkt voor jongeren tegenwoordig dan ook de reizende instagrammer/vlogger/blogger te zijn. Dat is natuurlijk fantastisch, maar voor weinigen weggelegd om daar je volledige boterham mee te verdienen. Maar, een gedoceerde variant is realistischer. Waar ik in dit stuk op doel is dat je vakantie naast reizen en ontspannen ook deels kunt gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling of door te werken aan bepaalde opdrachten. En we groeien daar in de wereld automatisch meer en meer naartoe. 

Technische mogelijkheden

De technische mogelijkheden met snelle wifi, superkleine laptops en smartphones zijn de afgelopen jaren zo sterk toegenomen, dat werken aan opdrachten of aan je persoonlijke ontwikkeling op reis steeds gemakkelijker te doen is. En die ontwikkeling neemt alleen maar toe. Zo neem ik mijn laptop vaker ook op korte vakanties mee. Eerder deed ik dat nooit. Vakantie was vakantie. Je zou inderdaad kunnen zeggen; als ik op vakantie ben wil ik even helemaal niets. Maar als de technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat vakantie als begrip aan het veranderen is, waarom dan niet? In principe deden we op reis al veel aan persoonlijke ontwikkeling. Parachutespringen, fotografie of een duikcursus zijn ook persoonlijke ontwikkeling. En dat doe je ook op vakantie. Als je jezelf uitdagingen of opdrachten meegeeft waar je plezier in hebt, waarom zou dat geen verrijking van je reis kunnen zijn? Juist die afwisseling tussen het relaxen en het werken aan opdrachten maakt het zo mooi.

Soorten opdrachten voor op reis

 • Ambities voor de toekomst scherp stellen
 • Opdrachten van werk doen
 • Schrijven
 • Workshops ontwikkelen
 • Naar meetups gaan, mensen ontmoeten (afhankelijk van waar je naartoe gaat natuurlijk)
 • Cursussen volgen
 • Belemmeringen die je hebt te lijf gaan door uitdagingen aan te gaan
 • Een website opzetten

Innsea

Anne-Marie Verschoor, oud studiegenote en goede vriendin, zit voor langere tijd in Brazilië en eerder al Mexico omdat haar vriend daar aan projecten werkt. Zij heeft haar oude werk stopgezet en neemt de dagelijkse zorg voor hun twee kinderen op zich. Terwijl ze daar is heeft ze een coachingsmethode met coachingskaarten opgezet met de bijbehorende website www.innsea.com en een mobiele app. Een prachtige creatieve prestatie. Toen ze nog in Nederland woonde werkte ze voornamelijk voor communicatie- en reclamebureaus als communicatiemanager. Wel even wat anders dus. Vanwaar die koerswijziging? Ik vraag haar of ze dit ook had gedaan als ze niet in het buitenland had gezeten. Daarop antwoord ze gedecideerd met “Nee!”. 

Zij zegt over een langer verblijf in het buitenland het volgende:

“Ik denk dat een tijd weg van alles, systemen, cultuur, plaatsen en mensen verruimend werkt voor je geest. Vooral als je Nederland verruilt met een zonnig, tropisch land. De zee vind ik zo super helend! Het verstilt en verzacht je gedachten, die golven wassen conventies weg.”

“Maar wegzijn van de regels en je baan, maakt het ook moeilijk om je identiteit te vormen. Durf je zonder die schil te leven? Moeilijk ook hoor. Blijft toch een soort anker en nuttige invulling van je leven. Maar als je daar een andere invulling voor vindt is dat net zo goed en prima.” 

Interessant dat Anne-Marie de schil van de identiteit noemt. Die schil van identiteit heeft iedereen zelf zorgvuldig opgebouwd om naar de buitenwereld toe te kunnen laten zien. En het is een beschermingsmiddel voor de vele onduidelijkheden die het leven met zich meebrengt. En die is vooral thuis, in de bekende omgeving en op je werk aanwezig. Maar wat is dat dan? Je bent toch veel meer dan alleen je cv of functietitel of hoe je jezelf omschrijft in 3 zinnen? Die identiteit zorgt er juist voor dat je minder openstaat voor nieuwe ervaringen. Want die kunnen je identiteit beschadigen. Dus, ga de uitdaging aan daar uit te stappen, hoe eng dat ook is, want zo verrijk je jezelf. En in het buitenland kan dat gemakkelijker zijn omdat je in een nieuwe omgeving bent.

Waarom in het buitenland?

 • In het buitenland zit je in nieuwe omgeving die je met andere ogen bekijkt
 • Je kunt gemakkelijker je persoonlijke belemmeringen overwinnen omdat je in een onbekende omgeving bent en je de vaste patronen los kunt laten
 • De mensen benaderen jou anders dan in eigen land. Als je bijvoorbeeld naar Meetups gaat in het buitenland dan zijn mensen supergeïnteresseerd in jou omdat je uit een ander land komt
 • Je staat meer open om dingen te ondernemen die je anders nooit zou ondernemen

Singapore

Sinds begin april zit ik voor 3 maanden in Singapore. Deze mogelijkheid is op mijn pad gekomen omdat mijn vriendin Natasja hier voor een opdracht van haar werk naartoe kon. Als ik haar vraag hoe zij het werken in het buitenland ervaart dan zegt ze:

“Werken in Singapore is een reis en het gevoel van avontuur overheerst. Thuis sta je toch meer stil waardoor het automatisch minder vervullend is.” 

Nou werk ik als freelancer en ben als flexkracht verbonden aan de UVA. Dus geniet ik een redelijke vrijheid waardoor ik er een tijdje tussenuit kon gaan. Als ik een vast dienstverband had gehad dan was dit natuurlijk een lastiger verhaal geweest. Nu kon ik besluiten mee te gaan en me voor 3 maanden richten op mijn eigen ontwikkeling. Zo bezoek ik hier nu Meetups. Dat is iets wat ik thuis eigenlijk nooit doe, maar hier dus wel. Het idee is om die nieuwe gewoonte mee te nemen naar Amsterdam voor als ik terug ben. Verder kan ik me richten op lezen, sporten, cursussen volgen, schrijven en in alle rust plannen maken voor wanneer ik terug ben. 

Oh ja, en niet te vergeten, om te relaxen. 

 

Heb je een vraag of opmerking voor Eigen Weg Advies naar aanleiding van dit stuk, laat deze hier dan achter.