De voetbalcompetitie is zoals zoveel om ons heen stilgelegd door de corona crisis. De KNVB heeft de intentie uitgesproken om in de zomermaanden alsnog door te gaan spelen. We gaan zien wat er gaat gebeuren. Ik mis het persoonlijk nog niet zo heel erg eigenlijk terwijl ik wel graag voetbal kijk. Wie ik wel mis is Dick Advocaat. Dick, die aimabele wijze man met een schat aan levenservaring en al zo lang trainer. Hoe hij Feyenoord dit jaar aan de praat kreeg was toch ongelofelijk? Op alle vlakken zag je dat hij zijn spelers zo stuurde en motiveerde dat zij de juiste beslissingen en verantwoordelijkheid gingen nemen. Het zelfvertrouwen ten opzichte van eerder het seizoen zag je zienderogen toenemen. Vroeger kon Dick nog weleens gestresst overkomen als de druk toenam. Bijvoorbeeld tijdens het EK van 2004 in Portugal. Toen was er wat kritiek over de speelstijl en de wissel van Robben in de wedstrijd tegen Tsjechië. Dat vond hij niet leuk. Maar die dagen liggen alweer ver achter ons. Als je Dick de afgelopen jaren ziet in interviews dan straalt hij zoveel rust en vertrouwen uit. En dat is wel zo fijn in die harde voetbalwereld. Bij Dick lijkt er geen enkele vorm van achterbaksheid schuil te gaan in zijn beslissingen en acties. Wat dat betreft is het jammer dat de competitie zo abrupt is stopgezet. Het was toch interessant te zien waar het plafond van Feyenoord zou liggen dit seizoen. 

Omdat Dick kennelijk zo’n positieve invloed heeft op mensen leek het me in deze onzekere tijden van de corona een goed idee om hem als talisman te gaan gebruiken. Elke keer als je een beslissing moet nemen waarbij coronagevaar op de loer ligt kun je Dick raadplegen. Waarom? Omdat Dick op een leeftijd is gekomen waar je geen spelletjes meer speelt. En hij dus een uitermate betrouwbare bron van wijsheid is.

Stel dat het in het weekend lekker weer is en je wilt naar een overvol strand gaan? Vraag je eens af wat Dick zou doen in deze situatie? Een vol Zandvoort in coronatijden, daar zou Dick zich nooit wagen. Dick houdt volgens mij sowieso niet zo van mensenmassa’s en nu al helemaal niet. Dus het antwoord van Dick op die vraag lijkt mij duidelijk, gewoon niet doen mensen. “Even terug naar de basis nu.”

Wat als je bang bent om naar buiten te gaan maar je wilt toch een dagelijkse wandeling maken? Wat zou Dick adviseren? “Je moet natuurlijk elke dag wel even een frisse neus halen en beweging krijgen, anders red je het niet, maar houdt nou goed afstand mensen.”

Als je bij je bejaarde oma op bezoek wilt die een broze gezondheid heeft, wat zou Dick dan zeggen? Ik weet van de tv dat Dick een emotioneel mens is. Ik heb hem weleens wat traantjes zien laten als er iemand was overleden. Ik ga er daarom vanuit dat hij je aan zou raden nu niet naar je dierbaren te gaan en ze te beschermen. “Wees nou toch voorzichtig allemaal!”

Wat nou als je al tijden een nieuwe auto wilde kopen maar je door de corona crisis weinig werk meer hebt? Ga je die auto dan toch kopen? Dick staat erom bekend goed op de centjes te letten dus hij zou zeggen dat je nog best een jaartje door kan rijden met je huidige auto omdat grote uitgaven nu even niet slim zijn. “Even pas op de plaats nu.” 

Als je het even niet weet in deze verwarrende tijden, denk aan Dick. Want Dick weet raad.