De coronacrisis zorgt voor vreemde tijden. Zwaar voor velen, eenzaam voor sommigen, druk voor anderen. En iedereen moet zich op allerlei verschillende manieren aanpassen aan de veranderingen die hebben plaatsgevonden, zij het op gebied van werk, school, afstand bewaren, onzekerheid, enzovoorts. Maar al die tijd thuis kan voor jongeren ook mogelijkheden bieden. 

Veel jongeren die een opleiding volgen worden ineens geconfronteerd met lessen op afstand en de bijbaan is misschien tijdelijk of voor langere periode stopgezet. Dat kan leiden tot dagenlang op de bank hangen voor de tv of computer. Voor deze groep bieden de huidige omstandigheden toch ook unieke mogelijkheden om jezelf nieuwe dingen aan te leren waar je anders nooit aan toe zou komen. Er is online voldoende content te vinden om mee aan de slag te gaan. En die aangeleerde vaardigheden kunnen tijdens en na de crisis misschien wel heel goed van pas komen of zelfs je loopbaan gaan bepalen. Ik raad jongeren aan om de volgende routine aan te houden gedurende de komende weken: 

  1. Probeer een duidelijke dagstructuur aan te houden. Het is gemakkelijk je dagelijkse ritme compleet kwijt te raken als je het grootste gedeelte van de tijd binnenblijft. Lekker gamen, series kijken, laat naar bed en laat weer op kunnen voor een overhoop gehaald ritme zorgen. Probeer een duidelijke structuur in je dagen aan te houden om fit te blijven. Zorg dat je:
    • Dagelijks rond een vaste tijd naar bed gaat en opstaat;
    • Maak een dagelijkse to do list en werk met weekplanningen;
    • Bepaal wat jouw prioriteiten zijn (punt 3) de komende tijd waar je je op wilt gaan toeleggen
  1. Een goede mentale en fysieke gesteldheid. De sportschool is de komende tijd dicht dus moet je andere manieren vinden om lichaamsbeweging te krijgen. Meerdere keren in de week hardlopen kan natuurlijk prima. Op Youtube zijn daarnaast talloze korte workouts te vinden. Je kunt zonder er veel tijd aan kwijt te zijn (10 tot 15 minuten) toch je lichaamsbeweging krijgen en je spieren goed trainen. Voor mij werkt een ochtendtraining bijvoorbeeld erg goed. Het is een goede start van de dag waarbij je gelijk energiek begint. Dit is vooral nu belangrijk omdat je minder beweging hebt dan normaal. Online zijn talloze workout filmpjes te vinden, dus zoek iets wat bij jou past. Ook mindfulness en yoga zijn goed om mentaal fit te blijven. 
  1. En dan nu mijn belangrijkste punt: Waarin wilde je je altijd al verder ontwikkelen maar had je nooit de tijd voor? Iets waar je overduidelijk motivatie voor hebt. Het feit dat je de deur niet zoveel meer uit kunt zorgt voor een zee aan tijd die je elders aan kunt besteden. Denk aan dingen als fotografie, filmen, schilderen, editen, tekenen, muziek maken, games maken, schrijven, youtube kanaal maken, websites en apps ontwikkelen, ga zo maar door. Ook kun je natuurlijk gaan verdiepen in bepaalde interesses. Door dit te doen kun je wat positiefs halen uit de quarantaine en ergens een specialist in worden. Eenmaal weer uit de crisis zul je het weer snel te druk hebben om hiermee bezig te gaan, dus nu kun je een basis leggen. Een vriend van mij ging bijvoorbeeld de extra vrijgekomen tijd gebruiken om filmpjes te maken waar hij normaal gesproken met zijn werk niet aan toe kwam. De kinderen van mijn broer zijn ineens uren per dag aan het tekenen. En het plezier spat ervan af. Dat bedoel ik. Juist nu met nieuwe hobby’s en interesses bezig gaan zou ik zeggen. NU HEB JE HIER DE TIJD VOOR! Dat is een unieke mogelijkheid. Gebruik je de tijd nuttig dan kun met een bepaalde voorsprong uit de crisis komen.