Street-Art collectief Kamp Seedorf had kennelijk een vooruitziende blik. In augustus 2019, in een fietstunnel nabij Amsterdam Centraal, hadden ze een graffiti van darter Peter Wright gemaakt. Het verbaasde mij enigszins toen ik dit hoorde, vooral omdat zij zich voornamelijk met voetballers bezighouden. Op 1 januari stond inmiddels traditiegetrouw de finale van het WK darts op het programma. En verdomd, de Schot Peter ‘Snakebite’ Wright stond daar tegenover onze eigen ‘Mighty’ Michael van Gerwen.

Het was niet voor het eerst dat Wright en Van Gerwen tegenover elkaar stonden. Van al die ontmoetingen (meer dan 70) had Van Gerwen veruit de meesten gewonnen. De vele verliespartijen hadden bij Wright duidelijk littekens achtergelaten. Van Gerwen is een regelrechte angstgegner voor Wright. Maar hij liet het er niet bij zitten. Peter Wright is met zijn 49 jaar een ouwe rot in het vak. Hij stond in 1995 al op het WK bij de Embassy, het jaar dat Van Barneveld voor het eerst de finale haalde en verloor. Van pak em beet 1995 tot 2012 won Peter Wright niet veel toernooien en stond hij op het punt te stoppen met professional darts. Met een, voor elke wedstrijd anders geverfde hanenkam (vaak in de stijl van het land waar gespeeld wordt) en kleurrijke kleding is hij de meest opmerkelijke verschijning in het hedendaagse darts. Van Gerwen had hem grappend al eens de clown van het dartscircuit genoemd. Een echte showman. Van alle darters is Wright tevens degene die het meest bezig is met experimenteren. Nieuwe pijlen, andere flights, constant veranderde hij de laatste jaren van set-up. En daar werd door de commentatoren altijd meewarig naar gekeken. Het werd als een teken van zwakte gezien.

Afgelopen oktober stonden ze weer in een finale tegenover elkaar, namelijk voor de Champions League of Darts. Het ging in deze finale om een first to 11 legs en Wright stond met 10-7 voor. Ging het dan eindelijk gebeuren dat hij aan het langste eind zou trekken? Toen hij met 10-7 voorstond kreeg hij 3 matchdarts op dubbel 12 om de wedstrijd in het slot te gooien. De eerste ging mis, de tweede ging mis, de derde landde in de enkele 12. Kans weg! Vervolgens sloeg Van Gerwen snoeihard terug. Dat soort cadeautjes moet je Van Gerwen niet geven want Van Gerwen heeft een abonnement op het uitpakken van cadeautjes. Hij strafte het voor de zoveelste keer af en won de partij nog. In eerdere wedstrijden zag je vaak een gelaten Wright die zijn meerdere erkende in Van Gerwen. Dat was nu anders. Wright was razend en waarschijnlijk vooral op zichzelf. Hij had er ongelofelijk de balen van wederom niet gewonnen te hebben. In die boosheid kon je zien dat er iets was veranderd. Hij was klaar met het verliezen. 

En toen was het 1 januari 2020 en stonden Van Gerwen en Wright wederom tegenover elkaar, ditmaal op het WK darts. Het ultieme podium om de ultieme prijs. Van Gerwen was het hele toernooi goed, maar niet in supervorm terwijl Wright in het toernooi was gegroeid. Hier lag wellicht een mogelijkheid. Toch dachten veel analytici vooraf dat Van Gerwen zou gaan winnen, wat gezien hun onderlinge geschiedenis logisch was. Echter, die kwam de hele wedstrijd niet lekker in zijn spel terwijl Wright stoïcijns door bleef scoren en checken. Het onmogelijk geachte ging dan toch gebeuren. Wright nam een 6-3 voorsprong in sets waardoor er alle ruimte was om de wedstrijd te gaan winnen. Dat gebeurde en het was nog verdiend ook. De blijdschap en emotie na afloop waren enorm. 

Als je doorzet, en niet opgeeft, dan gaat het tij een keer keren. En dat deed het voor Peter Wright. 25 jaar nadat hij voor het eerst op een WK stond werd hij wereldkampioen bij de PDC en won 500.000 Britse ponden. “You should never give up”, zei hij achteraf in een interview. Daar valt geen speld tussen te krijgen inderdaad. Het verhaal van Peter Wright is een schoolvoorbeeld van doorzetten en niet opgeven bij tegenslagen, ook al zijn het er nog zoveel. Heb je de motivatie en geloof in hetgeen dat je doet, blijf dan proberen, ploeteren, schaven, opstaan en uiteindelijk zul je overwinnen. Maar ik blijf desalniettemin benieuwd welke glazen bol ze bij Kamp Seedorf hebben staan.