Vrijdagavond was deel 1 van de documentaire 30 jaar Dutch Dance op de NPO te zien. Ik viel er middenin op tv maar zag gelijk, dit moet ik helemaal terugkijken. Waarom dit mijn aandacht trok, was om een aantal redenen:

  1. De hele opkomst van de dance vanaf 1988 heeft in mijn bewuste leven plaatsgevonden (geboren in 1976)
  2. Het doorzettingsvermogen en de gekke fratsen van de pioniers
  3. Het uitbundige wereldje

Midden jaren 80 begon de elektronische dancemuziek (toen ook wel house genoemd) in de Amerikaanse disco’s door te breken (Chicago, New York, Detroit). In Nederland zagen een aantal dj’s in Amsterdam (Roxy) en Rotterdam (Bluetiek-In) deze nieuwe muzieksoort wel zitten. Onder andere Eddy de Clercq en Joost van Bellen, dj’s in de Roxy en Peter Slagthuis in Bluetiek-In gingen de muziek draaien. Het grote publiek deelde deze mening in het begin echter totaal niet.

Geen hond die op die repeterende geluiden wilde dansen, dus lege vloeren in de disco. En toch bleven zij maandenlang house avonden organiseren, de eigenaars er onderwijl van overtuigend dat de doorbraak niet lang op zich zou laten wachten. Als je maandenlang als dj een lege dansvloer hebt, dan sta je natuurlijk best wel voor lul. Zet je dan door, dan kunnen we wel spreken van overtuiging en drive. En die doorbraak kwam in Nederland in september van 1988 nadat Ibiza en Londen die zomer al compleet los waren gegaan.

De grote dancefeesten die momenteel het hele jaar door plaatsvinden zijn ook niet van de één op de andere dag ontstaan. Een enorme subcultuur met underground feesten heeft aan de basis hiervan gelegen. Pioniers zagen de mogelijkheden en hadden het lef om illegale feesten te gaan organiseren. Onder viaducten, in gesloten fabrieken, op braakliggende terreinen, alles was geoorloofd. Ik ben in die tijd nooit bij dit soort feesten geweest, maar kan me herinneren dat ze tot de verbeelding spraken. Soms hoorde je een verhaal over een illegaal feest onder een of ander viaduct ergens midden in het bos. Dat moet toch een aparte ervaring zijn geweest. Dit soort feesten en de doorbraak in de disco’s vormden de basis voor de hedendaagse massale feesten. Deze werden commercieel super succesvol, denk maar aan de feesten van ID&T.

Deze docu geeft een duidelijk voorbeeld van hoe doorzettingsvermogen en motivatie voor verandering kunnen zorgen. Niet iedereen begrijpt altijd wat je bedoelt, maar als jij het geloof en de motivatie ervoor hebt, dan kan er van alles gebeuren.