Bij mij op de Faculteit (Economie en Bedrijfskunde UVA) zijn net de laatste resultaten bekend van het bindend studieadvies over collegejaar 2017-2018. Voldoe je als student niet aan de gestelde eisen van het bindend studieadvies, dan moet je stoppen met de opleiding. Deze zomerperiode kenmerkte zich voor mij, naast het lekkere weer in een toeristisch en druk Amsterdam, in gesprekken met studenten die tekort studiepunten hebben gehaald om door te mogen naar het tweede jaar. Dat zijn na een jaar studeren niet de fijnste gesprekken. Dat eerste jaar blijkt voor velen een lastig jaar te zijn waar de druk gelijk vol op de ketel komt te staan. De contradictie van dit eerste jaar is dat je veel meer vrijheid krijgt om te bepalen wat je gaat doen dan op de middelbare school. Daar zit nu juist de valkuil. Want veel dingen zijn leuker dan studeren en kosten veel minder moeite om aan te beginnen. Maar tegen het einde van het collegejaar wordt ineens duidelijk dat de rekening gepresenteerd gaat worden. Veel studenten halen het bindend studieadvies niet.

Je bent jong en je wilt wat. Als je begint met studeren dan komen er veel nieuwe ervaringen op je pad. Ik heb het zelf meegemaakt met de KEI week in Groningen en vond het te gek. Je moet van alles regelen, gaat op jezelf wonen, leert nieuwe mensen kennen, je hebt allerlei bijeenkomsten, je moet nog een kamer regelen, hebt verplichtingen van een studievereniging en ga zo maar door. Het is druk, leuk en opwindend. Dat zijn echter wel afleidingen die het moeilijk maken de focus op de studie te leggen. Lastig. Het leven van een student kent veel verleidingen/afleidingen.

De basis voor een succesvol jaar wordt in de eerste paar maanden gelegd. Je kunt hier de structuur en het wekelijkse ritme opbouwen waarmee je het jaar succesvol doorkomt. Het is belangrijk je voorafgaand aan de start van het studiejaar te beseffen waar dit nieuwe leven dat zo gaat beginnen eigenlijk allemaal om draait. Hoe vet en chill alles ook is in je nieuwe leven, zet de studie centraal!! Bouw de rest daaromheen. De studie is de fundering van je huis. Staat die niet centraal dan loop je het risico dat de boel als een kaartenhuis in elkaar dondert.

Een jaar is in periodes verdeeld. Het aantal periodes kan per universiteit verschillen, meestal 4 tot 6. In elke periode volg je meestal 2 of soms 3 vakken. De sleutel tot succes is om elke periode scherp te starten. Scherp starten en elke week bijblijven met de stof. Plan in wat je wekelijks moet doen. En plan de leuke dingen, sporten en bijbaan daaromheen. Bijbaan en leuke dingen moeten eigenlijk nooit belangrijker zijn dan de studie. Dat moet een mantra zijn. En dat betekent niet dat je als een monnik moet leven. Zeker niet. Genoeg tijd voor ontspanning, het is zelfs heel belangrijk voor de juiste balans.

Gouden regels voor succes:

1. De studie staat centraal in je leven als student! Alle andere leuke en interessante activiteiten die je kunt ondernemen (stappen, sporten, vereniging, bijbaan, uit eten, op de bank hangen) bouw je hier omheen. Een goede balans tussen plezier – werk – slaap is super belangrijk. JIJ bent de enige die de studie centraal kan zetten, besef dat goed.

2. Start elke periode scherp. Zorg dat je voor de eerste colleges een overzicht krijgt van het rooster en de inhoud van de vakken. Die vind je in de studiehandleiding en studiegids. Weet aan het begin van een periode wat je te doen staat.

3. Ga naar alle colleges toe. Als je eenmaal begint met skippen van colleges (en dat is heel makkelijk) dan is het hek van de dam. Niemand dwingt je hier naartoe te gaan, dus die taak ligt bij jezelf.

4. Plan je leren om de colleges heen, doe niet alles op het laatst. Kortom, gebruik de gehele periode van het vak om het onder de knie te krijgen.

Ten slotte: Zoek hulp bij een studieadviseur of studentendecaan als je in de problemen komt op het persoonlijke vlak of met het studeren. Je staat er niet helemaal alleen voor.