Ik ben al lang een fervent kijker van het WK voetbal en geniet, ondanks de afwezigheid van Oranje, met volle teugen van de editie van 2018. Het eerste WK dat ik echt intensief ben gaan volgen was dat in Amerika, het WK van 1994. Naast de topspelers en het spelletje vind ik het interessant om te kijken welke kwaliteiten er bij een team voor zorgen dat zij ver komen op een WK. Bij de winnaars van de afgelopen decennia zie ik de volgende factoren voor succes terug (opleiding en talent laat ik eruit omdat deze vanzelfsprekend zijn):

1. Ervaring

In mijn ervaring zijn de teams die het verste komen op een WK, de teams met een kern van spelers die al meerdere jaren samen spelen. Ook eerdere ervaring op een groot toernooi (EK of WK) kan hierin belangrijk zijn. De winnaars van het WK sinds 1994 waren allemaal teams die al eerdere toernooien hadden gespeeld in min of meer dezelfde samenstelling en daar, met vallen en opstaan, ervaring hadden opgedaan. Een team dat compleet vernieuwd een kwalificatie ingaat en het WK haalt wint eigenlijk nooit. De ervaring is in mijn ogen een belangrijk onderdeel van later succes. Spelers worden wijzer, sterker en weten hoe ze met bepaalde stressvolle situaties moeten omgaan. In mijn ogen is dit o.a. de reden dat België van Brazilië heeft gewonnen. België heeft het WK 2014 en EK 2016 als ervaring in de tas zitten in bijna exact dezelfde samenstelling terwijl Brazilië op veel plaatsen gewijzigd is sinds het WK van 2014.

2. Gedrevenheid, motivatie

De absolute wil om te winnen is ook een belangrijk kenmerk voor succesvolle teams. De teams die het meeste honger hebben naar succes, zie je vaak ver komen op een WK. Je zou zeggen dat ieder team dat op een WK speelt vanzelfsprekend honger heeft naar succes, maar dat is zeker niet altijd het geval. Als de groepschemie ontbreekt dan zijn het lange weken in zo’n toernooi. Duitsland op dit WK is daarvan een goed voorbeeld. Ten eerste is Duitsland 4 jaar geleden wereldkampioen geworden. Dan kan die honger naar succes net een stukje minder zijn dan bij andere teams. Het is daarom ook redelijk uitzonderlijk dat een team tweemaal achter elkaar wereldkampioen wordt. Daarnaast speelden er in de media bij Duitsland wat dingen. Je zag uiteindelijk op het veld terug dat de absolute wil er niet was. In de laatste groepwedstrijd tegen Zuid-Korea had Duitsland zich nog kunnen plaatsen, maar het spel ging in een slakkengang en uiteindelijk verloren ze die pot en werden uitgeschakeld.

3. Vertrouwen in eigen kunnen

Ik kan me nog de opmerking van Dirk Kuijt herinneren na de gewonnen wedstrijd van Oranje tegen Brazilië op het WK van 2010. Dirk zei toen dat ze de koffers voorafgaand aan die wedstrijd nog niet hadden ingepakt terwijl ze dit op eerdere toernooien voor de zekerheid maar wel hadden gedaan als ze in de knock-out fase tegen een sterke tegenstander moesten spelen. Er was dus een enorm zelfvertrouwen in eigen kunnen en de wil om te winnen, en dat terwijl er tegen vijfvoudig kampioen Brazilië gespeeld ging worden, een toernooifavoriet. Als het vertrouwen er niet is, dan ben je bij voorbaat al kansloos.

Deze drie regels zijn ook zeer goed bruikbaar als het aankomt op het solliciteren naar een baan.

1. Ervaring

Als je voor het eerst begint te solliciteren dan is alles nieuw. Het is belangrijk wat vlieguren op te doen in dit proces voordat je er goed in begint te worden. Je zult je cv steeds meer gaan aanpassen op relevantie, je brieven worden naarmate je vaker solliciteert steeds beter en in het voeren van een goed sollicitatiegesprek moet je groeien. Je kunt niet gelijk verwachten dat je bij de eerste de beste baan wordt aangenomen. Het is zelfs goed om een paar keer op je bek te gaan en beter te worden in het hele proces. Je gaat met meer ervaring beter weten hoe jezelf te presenteren en beter weten waar je op moet letten.

2. Gedrevenheid, motivatie

De wil om de baan te vinden die perfect bij je past moet je motivatie zijn in het sollicitatieproces. Het kan zijn dat je er veel tijd in moet steken dus is het belangrijk een einddoel voor ogen te hebben. Bij het WK is dat de wereldbeker, in een sollicitatieproces is dat de ideale baan. Als je dat scherp voor ogen hebt, dan bezit je ook de gedrevenheid om door te gaan en niet bij de eerste tegenslag op te houden. Calculeer deze tegenslagen van te voren ook in. Leer ervan en zorg dat je er sterker uitkomt.

3. Vertrouwen in eigen kunnen

Je hebt een opleiding genoten en bezit bepaalde kwaliteiten. Als je dit hebt gematcht aan de baan die perfect bij je past dan weet je dat je goed zit. Hoe beter je weet wat je kunt en wilt, en dit duidelijk kunt maken, des te meer vertrouwen je hebt tijdens een sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek ingaan voor een baan waarvan je eigenlijk niet eens weet of je hem wel wilt, is bij voorbaat meestal al een klote gesprek. Of je moet heel goed kunnen bluffen. Maar daar zou ik niet voor pleiten. Zoek een baan waarbij je weet dat jij de kern van die functie kunt uitoefenen met wat je geleerd hebt en wat je kunt. Daarnaast moet je echt zin krijgen om die baan te gaan uitoefenen. Als dat het geval is dan maak je de beste indruk.

Bezit je de ervaring van het solliciteren, heb je de motivatie om door te zetten ondanks tegenslagen en vertrouw je in je eigen kunnen dan krijg je uiteindelijk de baan die jij je als doel hebt gesteld.