Het kampioenschap van Feyenoord is groots gevierd dit jaar. En de wijze waarop dit tot stand is gekomen was emotioneel en mooi. Wat mij vooral opviel was, naast de enorme ontlading na het behalen van het kampioenschap, wat trainer Van Bronckhorst zei na afloop van de beslissende wedstrijd. Hij had veel beslissingen op gevoel genomen afgelopen jaar, waaronder de beslissing om routinier Dirk Kuyt regelmatig op de bank te zetten in de tweede seizoenshelft. Tegen het AD zei Van Bronckhorst daar het volgende over:

“De situatie rond Kuyt heb ik dit seizoen op gevoel behandeld. Bij AZ-uit, voor de winterstop, zette ik hem voor het eerst niet in de basiself. Dat was toen iets wat ik moest doen, althans zo voelde het op dat moment.”

Vanaf dat moment heeft Kuyt niet alle wedstrijden meer volledig gespeeld. En dat, terwijl Kuyt het boegbeeld is van Feyenoord, door zijn instelling en gedrevenheid waarschijnlijk nog meer dan Van Bronckhorst zelf. Dat is gedurfd dus. Want reken maar dat Kuyt wilde spelen in wat misschien zijn laatste jaar als profvoetballer was. En als dit mis was gelopen dan zou Van Bronckhorst de gebeten hond zijn geweest. Maar Feyenoord speelde goed, ook zonder Kuyt in de basis. Nou had het kampioenschap op de laatste dag verloren kunnen gaan als Feyenoord gelijk had gespeeld en Ajax had gewonnen. Maar wie stond er op die laatste dag wel in de basis? Juist, Dirkie Kuyt. En wie schopte er drie in? Juist, Dirkie Kuyt. En wie werd alsnog de grote held? Juist Dirkie Kuyt. Want die was door zijn reserverol zo gebrand als het maar kon om Feyenoord naar die landstitel te schieten waar al zo lang op werd gewacht.

Hoe was het gelopen als Van Bronckhorst Kuyt wel het hele jaar in de basis had laten staan? Ze hadden maar 1 wedstrijd meer hoeven te verliezen die nu gewonnen werd en ze waren geen kampioen geworden.

Het lijkt er dus op dat beslissingen op gevoel hier de doorslag hebben gegeven. Van Bronckhorst is in mijn ogen (getuige o.a. door zijn tranen na de winst) duidelijk een gevoelsmens. Zou de beslissing op gevoel bij een rationeler mens (Co Adriaanse bijvoorbeeld) ook gewerkt hebben? In ieder geval is Van Bronckhorst dit jaar dicht bij zichzelf gebleven. En ondanks dat dit bij tijd en wijle moeilijk moet zijn geweest heeft het zich uiteindelijk uitbetaald.