Net gelezen op vakantie: The 4 hour work week.

Waar gaat dit boek over? Vier uur werken per week, veel van de wereld zien en toch voldoende inkomsten genereren. Zoals voor velen kennelijk (staat op New York Times bestsellers list) klinkt ook mij dit als muziek in de oren, dus heb ik het aangeschaft en daarmee schrijver Timothy Ferris weer een beetje geholpen om deze levensstijl voort te zetten.

Er staan in dit boek handige tips, zeker. En Ferris heeft bewezen dat dit kan. Hoe? Vooral door een product of dienst online te verkopen en vervolgens alle taken die de organisatie met zich meebrengt goedkoop uit te besteden. Jezelf zoveel mogelijk buiten het bedrijf plaatsen, daar draait het eigenlijk om. Als je zakelijk instinct hebt, een tikkeltje bot bent, anderen goedkoop jouw zaken laat regelen dan zou het voor jou ook moeten kunnen. Ferris heeft er een way of life van gemaakt om continu mini-breaks in te lassen. Hij gaat dan voor een aantal maanden tegen een gunstige prijs in het buitenland wonen. Op deze manier bespaart hij zelfs op zijn vaste lasten. Waar houdt hij zich met al die vrije tijd dan mee bezig? Hij volgt cursussen, leert nieuwe talen en bekwaamt zich in het beoefenen van vechtsporten of dansen.

Dus ben je geïnteresseerd in werken als zelfstandige en wil je graag online een bedrijf beginnen, go ahead and buy the book.

Er is één onderdeel uit The 4 hour work week dat ik vooral wil delen. Timothy Ferris heeft het er in zijn boek onder andere over om overbodige ruis in je leven te verminderen. Hij houdt zich aan een strikt dieet van maximaal tweemaal per dag je email checken en de rest van de dag niet. Ook pleit hij ervoor onnodig online surfen zoveel mogelijk uit te bannen. Ik denk dat velen van ons het wel herkennen: tijdens werk, college, in openbare ruimtes of waar dan ook, online zijn. Even op nu.nl kijken, even volkskrant.nl checken, facebook, twitter, etcetera. En wat levert dit op? Het zorgt voor een enorme onrust waardoor je focus steeds matiger wordt. Leg de focus tijdens je werk op één taak. Teveel openstaande lijntjes, dingen tegelijk doen die je niet afrondt, brengt onrust met zich mee en kan zelfs voor een verstoorde nachtrust zorgen.

Ik zou er daarom voor willen pleiten om het volgende eens twee weken te proberen:
Elke dag twee vaste tijden instellen waar je je persoonlijke email leest
(bijvoorbeeld 11.00 en 16.00 uur) en niet meer. Waarom niet gelijk als je
wakker wordt vraag je je af? Omdat je dan meteen begint met allemaal
openstaande lijntjes voor die dag. Begin de dag rustig;
Niet online surfen wanneer je met werk bezig bent. Leg de focus op één taak;
Telefoon in de tas of jas dus.
Ten slotte ben ik ook bezig me zoveel mogelijk voor standaardmailings uit te schrijven. Persoonlijk denk dat ik dat ik 90% van deze mails niet eens lees. Een volle mailbox zorgt ook voor onrust. Dus, de mailbox zo leeg mogelijk houden. Succes!