Terwijl ik dit schrijf ben ik op vakantie met mijn vriendin op het prachtige Saint Lucia. Dit eiland ligt in het Caribisch gebied. Ik heb hier de afgelopen dagen mijn duikcursus behaald. Oh yes! Het is gehaald. Maar ik keek er als een berg tegenop. Vooral tegen de theorie, omdat ik deze vanwege drukte voor de vakantie nog niet had gedaan. Ik moest dit online doen en ik had de hoeveelheid zwaar onderschat. Omdat ik al snel met de praktijk moest starten werd het een race tegen de klok. Met lood in de schoenen en een paar dagen waarbij ik het bijltje erbij neer wilde gooien ben ik toch doorgegaan.

Om te lezen heb ik deze vakantie het boek, the 4 hour work week, meegenomen. De schrijver Timothy Ferris heeft het in hoofdstuk 2 (blz. 46 en 47) over het ondernemen van actie, ook als je hiervoor angst hebt, tegenop ziet of gewoon geen reet zin in hebt. Hij zegt hier het volgende over: “What we fear doing most is usually what we most need to do”.

Door acties te ondernemen waarvoor je angst hebt of onzeker over bent gebeuren er vaak mooie dingen.

Terwijl ik als een chagerijn op een van de mooiste eilanden ter wereld rondliep begon mijn laatste duik van de opleiding. Hiervoor had ik allemaal ongemakkelijke oefeningen moeten doen, zoals mijn duikpak onderwater afdoen en weer aantrekken, mijn duikbril onderwater afzetten en weer opzetten, etcetera. Ook het klaren van mijn oren ging niet zo goed. Weer een gemakkelijke reden om te zeggen, ik kan dit niet. Ik ging toch door, want had er veel voor betaald en wilde het halen. De laatste dag van de PADI cursus was aangebroken. Eerst moesten er nog wat oefeningen herhaald worden. Het klaren ging al makelijker merkte ik. En de laatste duik zou een vrije duik worden. Mijn duikleraar, Kennias, en ik gingen tot 18 meter diepte duiken en daar zagen we fantastische dingen. Ik heb als snorkelaar al veel gezien, maar dit was ook geweldig. Het gewichteloos rondhangen in de diepte, op het punt waar de bodem van de zee de diepte in lijkt te verdwijnen, en waar allemaal mooie en fascinerende dieren te zien zijn is te gek. Had ik opgegeven en nee gezegd tegen de cursus, dan was dat niet gebeurd, en had ik dit wellicht nooit meer gedaan. En nu..? Nu kan ik dit gaan doen wanneer ik wil.

En zo geldt dat voor veel mogelijkheden in het leven. Ga over de eerste horde en blijf het vervolgens volhouden.